El racó de l'alcaldessa

Espai del Consell d'Infants de Sant Pere de Ribes destinat a que els consellers i conselleres dialoguin directament amb l'alcaldessa del municipi.En aquest apartat recollim les propostes que els participants del Consell d'Infants vulguin fer directament a l'alcaldessa.

Aquesta iniciativa neix al detectar que els infants del municipi tenen una colla d'idees per millorar el poble que no poden ser directament vehiculades des del Consell per una qüestió de falta de temps. D'aquesta manera es crearà una llista de propostes que podran ser abordades en un futur.

PROPOSTES RECOLLIDES DURANT EL CURS 2022-2023 

Pregunta: Els pressupostos participatius quan són? 

Resposta: El dimarts es van aprovar les bases. Segurament seran al juliol i setembre. Les bases les han canviat, i han dividit els pressupostos en dos: per a les escoles i per a la ciutadania. A més, han dut a terme la creació de criteris per tenir en compte la diversitat de centres. 

PreguntaTeniu pensat fer camins escolars segurs? 

RespostaSí, tenen estudiats 2 plans. De la Plaça Catalunya i 11 de setembre. Han parlat amb la diputació perquè facin un pas elevat. I tenen pensat posar dues senyals: prioritat escolar i amb els comerços posar senyals d’Amics de camins escolars segurs als establiments, perquè si mai passés alguna cosa hi poguessin accedir. Està previst pel 2024. El recorregut de Plaça 11 de Setembre, Cap i Riera. Les voreres del poble (de Ribes al menys) no són segures, n’hi ha moltes que no són accessibles ni adequades (per gent amb cadira de rodes, persones cegues, gent gran, persones amb cotxet). 

PreguntaQuè penseu fer per millorar la situació? Rampes trencades o no hi ha rampa per accedir a la vorera. (prop del Puig) Pla per anar suprimint barreres d’accessibilitat. Teniu pensat incorporar o organitzar més activitats per a infants i adolescents? 

RespostaA través del Consell d’Infants. demanda i compromís que porta. Més activitats i oci. Des de la seva visió, creu que no s’ha de pensar en què pot agradar als infants i adolescents, sinó que infants i adolescents facin les propostes. 

PreguntaPer què va decidir ser alcaldessa? 

RespostaPer millorar la qualitat de vida, lluitar per millorar les coses.Perquè des de l’Ajuntament es pot millorar i canviar coses. Tot sacrifici serveix per millorar la vida. 

PreguntaSi continues sent alcaldessa, què tens previst fer el 2024? Per què no hi ha més carrils bici? 

RespostaHi ha coses que no ha pogut fer per la pandèmia, perquè per exemple molt del pressupost es va destinar a comprar tauletes pels alumnes que ho necessitessin per poder estudiar des de casa. En el 2024 vol preparar un pla perquè la gent pugui fer vida normal, sense barreres. Gent amb dificultats que pugui tenir vida independent i tenir feina. Vol treballar amb el tema de la inclusió. Vol afegir un carril bici que connecti amb Sitges, poder anar des de l’Escola Bel-Air fins Sitges per tenir espais per passejar. Té previst un Pla de Camins, que es puguin arreglar i siguin accessibles. Vol ampliar l’Institut Montgròs i la possibilitat de fer-hi formació professional. Vol plantar arbres prop del centre que no creïn al·lèrgies ni aixequin les voreres, per crear Espais de Salut a l’ombra, per berenar, estar-hi, perquè fa molta calor. 

PreguntaCom és el teu dia a dia com a alcaldessa? 

RespostaEs menja un plat de fruit per esmorzar, ja que no té massa gana quan s’aixeca i un entrepà a mig matí. Es pren el cafè descafeïnat, ja que té molta energia. Es lleva d’hora, moltes vegades no pot anar a dinar a casa. Els caps de setmana assisteix als actes que organitzen les entitats i associacions, per conèixer què es fa a la ciutat. Normalment arriba tard a casa i es fa un sopar “light”. Normalment s’organitza per poder anar a visitar als seus pares que tenen 90 anys. 

PreguntaVoldries seguir l’any que ve? 

RespostaLi encantaria seguir, ja que hi posa molta passió i perquè encara té projectes per fer que no ha pogut dur a terme o no ha pogut acabar. En té moltes ganes. 

PreguntaEs pot posar ferros prop de les escoles per posar bicis i patinets? 

RespostaSí, han fet un plànol d’on posar-ho. Es té previst també posar carregadors. 

PreguntaTens temps lliure? 

RespostaLi ha de demanar a la secretària que no li posi res. Li encanta pujar muntanyes i tirar-se en parapent. 

PreguntaAl Nadal tens lliure? 

RespostaTé alguns dies, però hi ha moltes activitats d’entitats. 

PreguntaHi ha algun substitut per si no pots assistir? 

RespostaEs combinen amb els i les tinents d’Alcalde.

PreguntaQuina cosa triaries que va agradar a més gent? 

RespostaEl carril bici o vianants. Però hi ha moltes opinions diferents. 

PreguntaCanviaries el nom del camp de futbol? 

RespostaTé previst canviar el nom del camp per Aitana Bonmatí per diversos motius, entre els quals hi ha perquè és una noia dins el món del futbol que està tan considerat masculí i perquè és un enllaç amb la ciutat. 

PreguntaTeniu pensat posar botigues tipo Mango, Bershka? 

RespostaNo, normalment van a poblacions més grans. 

PreguntaL’Institut de Can Puig es podria millorar perquè està en molt mal estat? 

RespostaS’ha de demanar a la Generalitat perquè no és competència de l’ajuntament. 

PreguntaT’agrada el poble? 

RespostaLi encanta, creu que és el millor lloc per viure, té tranquil·litat, està a prop de Barcelona, prop de la costa. 

PreguntaSi no fossis alcaldessa què faries? 

RespostaÉs mestra, perquè des de sempre ho volia ser. Li va agradar la influència positiva que va tenir el seu mestre i li va inculcar l’amor a la lectura. Si no seguís d’alcaldessa, apretaria perquè els seus projectes es fessin. 

PreguntaEs podria posar un camp per jugar al Pitxi? 

RespostaEs podrien crear espais per diversificar esports (com ara escalada). 

PreguntaCom es podria reduir el consum de cotxes a les escoles? 

RespostaÉs una qüestió important que vol resoldre, per això volen fer els camins segurs. Volen fer canvis, però ha d’anar enllaçat amb la seguretat. Es podrien organitzar amb famílies per acompanyar, i hi hauria una reducció. L’Abigail comenta que es vol parlar amb les famílies per organitzar la zona de la Riera (escola).

PreguntaEs podria construir una tirolina al Parc de l’Ajuntament de Roquetes? 

RespostaNo s’hi pot fer, perquè hi ha molta gent. 

PreguntaEs podrien treure les pintades de l’skatepark del costat de l’escola de Roquetes? 

RespostaHo han intentat, però sempre ho tornen a pintar, i a més la pintura fa que patinin les rodes.

PreguntaCom et podem fer arribar les idees per l’oci d’infants i joves? 

RespostaDes del consell parlar-ho i fer-li arribar. Però també via correu electrònic. 

PreguntaQuan va ser la primera vegada que vas ser alcaldessa? 

RespostaEl 2015 va ser la primera vegada. 

PreguntaCom tens previst millorar la seguretat relacionada amb els infants? 

RespostaMillorant voreres, buscant voluntaris per acompanyar a infants a l’escola, posar senyals de preferència. 

PreguntaEs podria renovar el Parc de la Tirolina? 

RespostaJa tenen plans per millorar diversos parcs, alguns posar més ombres i estan antiquats. 

PreguntaLes zones de murs, es podrien fer-hi murals? 

RespostaHo fan en murs municipals per evitar que hi facin grafits.


Propostes recollides durant el curs 2021-22

Pregunta: Es podria instaurar un servei de lloguer de bicis elèctriques per fer petits recorreguts pel municipi?

Resposta: justament avui hem estat visitant l’alcalde d’un municipi de l’Anoia on s’està fent una cosa similar, ja que creiem que pot ser interessant. Es poden fer servir per fer visites, per persones que van a treballar, etc., s’ha de pensar molt bé, ens ho anotem. El carril bici Ribes-Roquetes estarà enllestit en uns mesos, i quedaran enllaçats els dos nuclis urbans.

Pregunta: Es podria canviar el material dels tobogans dels parcs? Quan els hi dona el sol a l’estiu cremen, i a l’hivern està molt fred.

Resposta: teniu raó que són materials que s’escalfen molt a l’estiu, i comprem moltes coses a països on no hi fa tanta calor. Ens ho anotem per estudiar-ho.

Pregunta: ens agradaria que hi hagués tirolines per nens i nenes que van en cadira de rodes.

Resposta: és molt just el que proposeu, ja que tothom ha de tenir dret a utilitzar els gronxadors, però no sabem si existeix el que demaneu. Ho heu investigat? Des de l’ajuntament ens esforcem per a que els jocs als parcs siguin inclusius, i això vol dir que les persones han de poder utilitzar-los sense ajuda de ningú. De totes maneres tindrem molt en compte el que dieu. Volem que els jocs siguin més naturals, amb materials reciclables,  fusta, sorra, etc.

Pregunta: ens agradaria que hi hagués més piscines públiques a Roquetes.

Resposta: les piscines a l’aire lliure només poden obrir 4 mesos a l’any, la resta del temps han d’estar tancades perquè no es fan servir. Són molt cares de mantenir i per això no podem fer més piscines.

Pregunta: podrien ser gratis les piscines?

Resposta: no, ja que amb els diners de l’entrada es paguen les despeses, que són moltes! A l’estiu, quan fa molta molta calor, les fem gratis, o rebaixem el preu de l’entrada per a que tothom hi pugui anar.

Pregunta: ens agradaria eliminar les barreres arquitectòniques del municipi.

Resposta: estem molt d’acord amb aquesta visió, que bé que tingueu aquesta sensibilitat. Ho estem fent de manera continuada, poc a poc, però encara queda molta feina. Aquest any tenim una subvenció per instal·lar ascensors a cases i edificis que no en tenen. També preguntem a la ciutadania amb dificultats de mobilitat quins trajectes fa habitualment , i prioritzem les millores segons les necessitats d’aquestes persones.

Pregunta: entre els carrers Comtes de Barcelona i el carrer Pi hi ha dues cases que dificulten la visió a l’hora de girar i és perillós passar amb el cotxe. Es podria instal·lar un mirall?

Resposta: demanarem a la policia local que ho miri, però no els hi agrada gaire instal·lar miralls d’aquest tipus, perquè fan que els cotxes es vegin més lluny del que realment estan.

Pregunta: es podrien fer més pistes esportives, per no haver de desplaçar-nos tant per arribar-hi?

Resposta: estem molt acostumats a anar en cotxe fins a la porta dels llocs. Si anem al gimnàs, per exemple, quin sentit té aparcar just davant? Si hi anéssim caminant aprofitaríem per fer l’escalfament i ja estaríem fent esport, que és el que anem a fer al gimnàs o a la zona esportiva. Hauríem de canviar els nostres hàbits, caminar més i fer servir menys el cotxe. De totes maneres, volem obrir els patis de les escoles els caps de setmana, ja que hi ha pistes esportives que es poden aprofitar, i us quedarien més a prop de casa i hi podríeu anar caminant, sense que us hagin d’acompanyar amb el cotxe.

Pregunta: es podrien fer més sortides de diables?

Resposta: ho has parlat amb la colla de diables? Li hauries de comentar a la cap de colla, demana a casa que et donin el seu telèfon. En relació a això, fa poc es va presentar el concurs d’Encesa, que enguany es farà a Sant Pere de Ribes, i es farà el proper 14 de maig,  vindran 14 colles de tot Catalunya!

Pregunta: m’agradaria que hi hagués espais públics tranquils on respirar aire net les persones amb dificultats respiratòries.

Resposta: la nova biblioteca de Roquetes és un espai adient, ja que ningú hi fuma i hi ha sales per llegir, fer deures, escoltar música... També es podria afegir un sistema de filtratge d’aire, no conec ben bé com funciona però vull investigar-ho. En qualsevol cas, és responsabilitat de tothom tenir un aire més net (no fumar, fer servir menys el cotxe, etc.). Des de l’ajuntament tenim el compromís de plantar més arbres per millorar la producció d’oxigen, però és complicat, ja que cal tenir moltes coses en compte: que les arrels, al créixer, no malmetin canonades, que no generin brutícia els fruits, etc.

Pregunta: què s’està fent al costat del Salting?

Resposta: no ho sabem, és Vilanova!

Pregunta: quins projectes interessants s’estan fent actualment? M’agradaria poder-ho explicar a classe.

Resposta: ui, n’estem fent molts! Per exemple, recentment s’ha inaugurat l’ampliació del Teatre de les Roquetes, així com la biblioteca Josep Pla. A Ribes, el Castell ha quedat molt maco, i es fan activitats per famílies i es molt interessant de visitar.

Pregunta: El Cruyff Court està malmès, a la tarda hi ha brutícia, cal més neteja i arreglar les portes trencades. També estaria bé posar llums. A més, a vegades hi ha baralles, es podrien posar càmeres de seguretat.

Resposta: ho anotem, però hem de fer un esforç per cuidar les instal·lacions. Pel que fa a les llums, les podem posar però no pot estar obert fins gaire tard ja que molestaria al veïnat. Pel que fa a la seguretat i a les càmeres, hauríem de pensar més coses per reduir els conflictes, ja que no tot es pot solucionar posant càmeres. Caldria fer un treball en altres direccions (sensibilització, conscienciació...)

Pregunta: es podrien organitzar jornades de neteja dels boscos un cop per setmana.

Resposta: és una molt bona proposta. Fa uns dies vam estar a la Vilanoveta fent neteja de la zona de barbacoes i havia molta brutícia. Ho anotem per veure com es podria gestionar.

Pregunta: es podria posar una lona al pati de l’escola Santa Eulàlia?

Resposta: si, teniu raó, a altres escoles s’han posat lones als patis per fer ombra, i caldria posar-ne als patis on encara no n’hi ha.

Propostes recollides durant el curs 2020-21

Pregunta: Normativa dels patinets i construcció del nou institut.
Resposta: S'està redactant una normativa pel que fa a patinets. L'institut Xaloc ja quasi està acabat, al costat del Mediterrània.
P: Parc amb cubs que poden suposar un perill.
R: Aquests cubs són per practicar l'esport d'escalada esportiva i es l'alçada reglamentària. El terra que hi ha a sota ja és un terra atenuant i no hi ha perill.
P: Si es podrien ficar més fanals a les zones poc il·luminades. 
R: Han de fer millores, ja que no a tot arreu hi  ha bona llum. Encara falten carrers per millorar. Si sabeu quins, feu-ho arribar. Estem posant bombetes noves LED que gasen menys i iluminen més.
P: Quan s’acabarà el pavelló nou?
R: El pavelló ja casi esta en funcionament, només falta arreglar el mur.
P: Es podrien arreglar rajoles trencades del Pont Vermell?
R: Arreglar algunes rajoles trencades. PASSAT PER ESCRIT A AJUNTAMENT
P: Suport tecnològic per a les escoles.
R: Des de l'ajuntament s'han comprat tablets i ordinadors per a les famílies que no en tenen i així tothom pot accedir a les classes de forma telemàtica.
P: Els patis de l'escola estan en molt mal estat. S'hi hauria de posar solució.
R: Aquest pati (que va construir la Generalitat) ja no va estar ben construït.
L'ajuntament això ja ho ha detectat i ja ha enviat una Memòria a la Generalitat per a que ho arreglin.

P: Un espai de préstec d'ordinadors i tablets per si torna a haver-hi una situació de confinament
R: És una molt bona proposta. 
Ja sabem que esteu treballant per la bretxa digital, seguim així!

P: Quan entrem i sortim de l'escola les famílies no guarden les distàncies de seguretat. A més a més, a vegades la policia no ve.
R: No tenim policies per a totes les entrades de totes les escoles, i a vegades no podem cobrir-ho tot i estem intentant millorar-ho.Tema distàncies, a veure si  dient-ho des del consell d'infants ens fan cas.
P: Quan posareu el "Camí Segur"?
R: Aquest projecte fa molt de temps que està plantejat i ja està bastant avançat, però ara mateix no sé  per què està aturat. Buscaré informació i us la faré arribar.
P: Llocs públics amb ordinadors per bretxa digital
R: Mirarem experiències d'altres pobles en la matèria i si veiem que és viable ens hi posarem.
P: Activitats extraescolars de grups bombolla de l'escola gratuïtes
R: Bona pensada. Ara mateix hi han locals com el centre cívic que estan tancats. Si es pogués fer quadrar horaris es podria fer bé.Molt interessant poder fer aquestes activitats accessibles per a tothom.
P: 1- El parc Central, del davant de la Mediterrània s'ha d'arreglar, netejar i mantenir.
R: Ara mateix aquest parc encara no és del ajuntament. Estem intentant que ho sigui i poder millorar-ho!
P: 2- Hi ha molts carrers en mal estat
R: Ja hem arreglat molts carrers i plantat molts arbres. Ens queda molt per fer, però poc a poc anem fent.
P: Can Pere de la Plana els falten contenidors. Sobretot a la part alta.
R: A les urbanitzacions hi tenim menys contenidors, ja que en un carrer de urbanitzacions hi viuen moltes menys persones. La quantitat de contenidors va en base als veïns. Tot i així s'ho miren a veure si ho poden millorar.
P: Zona carrer Josep  llimona no hi ha aparcament.
R: a aparcament és complicat. La gent cada cop té més cotxes i el carrer no dona per més. Estem fent un estudi de mobilitat per a poder millorar-ho.
P: Hi ha molts excrements de gossos per tot el poble
R: Ens ha arribat de molta gent. Imagineu la gent que va amb cadira de rodes! Estem posant agents cívics i auxiliars per fer seguiment de la gent que treu a passejar el gos per fer pedagogia al respecte. Si cal, posarem sancions, que no serà la primera. També estem preparant una campanya informativa.
P: Demanem jornada continua a les escoles
R: Em sembla molt bé. Tenir la tarda lliure va molt bé. També s'ha de cuidar molt el tema de l'alimentació, i això la jornada continua ho fa difícil ja que els més imporants en aquesta decissio sou vosaltres.
P: Per què s'inverteixen més diners a les Roquetes que a San Pere?
R: Es curiós que a Les Roquetes diuen el contrari... Si posem els números sobre la taula, veuràs que és igualitari i que respòn  a les necessitats de cada poble. (ex. poliesportiu i castell de ribes)
P: Al voltant de l'escola hi han molts grafittis que finalment no s'han netejat. Almenys treure els ofensius
R: Aquest espai els hem netejat moltíssimes vegades, cosa que deteriora la paret i tot i així les han tornat a pintar. Els ofensius si que els treurem.
P: Espai recreatiu en zona peatonal
R: La plaça Mercè es complicada ja que hi ha molt de mobiliari públic. La zona on no hi ha aquest mobiliari el podríem enfocar per això. Ens ho apuntem.

Altres propostes sorgides que no va donar temps a parlar-ne durant la reunió:

 • Com es va trencar la porta del pavelló?
 • Per què es va construir el pavelló nou?
 • La gent que viu a la muntanya quin accés té?
 • Es controla la velocitat dels cotxes al poble?
 • Es podrien posar més semàfors als passos de vianants?
 • Es podrien marcar els passos de vianants elevats?
 • Es podria posar més carril bici?
 • Es pot posar des del pàrquing de discapacitats dels Costerets una rampa?
 • Es podrien posar telèfons d’emergència al poble?
 • Podeu posar fanals a les zones poc il·luminades?
 • Quan acabaran les obres al costat del’Ajuntament?
 • Posar més carregadors per cotxes elèctrics.
 •  
 • Ens agradaria ajuntar-nos amb els nostres companys/es de 5é.Perquè no podem fer-ho al pati?
 • Com que estem treballant el projecte de l'univers ens agradaria un observatori d'estels i planetes.
 • Ens agradaria un mercat d'antiguitats.
 • Ens agradaria que l'ajuntament donés més recursos econòmics a la gent que ho necessita.
 • Ens agradaria que per les festes de nadal hi hagués més il•luminació i decoració.
 • Per últim, ens agradaria que arreglessin els carrers.
Propostes i temes que han anat sorgint en cursos anteriors:

  Propostes recollides durant els cursos 2017-2019:


  Mobiliari Urbà
 • Posar més papereres al carrer, sobretot en els parcs
 • Arreglar les grades de les pistes Posar les senyals caigudes del pont vermell 
 • Posar més contenidors de reciclatge 
 • Posar fanals al carrer Santa Margarida de Xirgu 
 • Arreglar la font de l’Ajuntament de Roquetes 
 • Arreglar l’enllumenat de la part del Mercadona, no funciona. 
 • Posar un semàfor al costat de l’Ajuntament de Roquetes 
 • Posar llum als següents carrers: Barcelona, Roger de Flor i Juan Sebastián el 
 • Cano 
 • Els arbres del camí a l’escola Mediterrània fan boletes, netejar aquestes 
 • boletes de tant en tant.

 • Equipaments Municipals
 • Fer una sala de vídeo jocs 
 • Posar baranes noves a les pistes de Ribes 
 • Parcs i jardins 
 • Renovar el parc del Decathlon. 
 • Quan acabaran l’skate park? 
 • Ens agradaria un skate park amb piscina, fanals i lluny de la Riera de Ribes. 
 • Posar llums a l’skate park
 • Fer més gran l’skate park i treure les pedres que rellisquen 
 • Treure o arreglar el rocòdrom del Castell de Ribes 
 • Instal·lar un gronxador adaptat per cadires de rodes 
 • Posar més espais d’herba als parcs 
 • Arreglar el parc de davant/costat de l’escola Mediterrània 
 • Arreglar les fonts dels parcs i que ragi aigua 
 • Posar més jocs al parc de l’Ajuntament per nens més grans o porteries. 

 • Seguretat i Civisme
 • Més vigilància a la plaça del bus 
 • Més vigilància a les festes 
 • Treballar per tenir els carrers més nets 

 • Mobilitat
 • Posar més carrils bicis a Sant Pere de Ribes 
 • Posar un autobús escolar a Pineda Parc. 
 • Canviar el carrer de davant del paradís i posar la d’un sentit 
 • Posar parades d’autobús al darrera de l’Ajuntament de Roquetes 
 • Centres Educatius 
 • Fomentar el respecte a les escoles i explicar què és el bulling. Podria venir 
 • algun especialista per explicar-ho i treballar-ho. 
 • Que la barana que separa l’escola Els Costerets i el Cargol sigui més alta 
 • perquè es colen les pilotes. 
 • Que les pistes del IES Montgrós siguin públiques 
 • Que les pistes i els patis estiguin sempre oberts
Tanmateix, us convidem a participar en l'elaboració d'aquesta llista. Si teniu qualsevol proposta de millora que creieu que es pot fer arribar a l'alcaldessa, no us ho penseu! Deixeu un comentari en alguna de les entrades d'aquesta secció i la farem arribar als consellers!

Ens ajudeu?Comentaris

Entrades populars